به مرور زمان هرچه بر سن شما افزوده میشوید و سنتان بالاتر میرود، میزان ساییدگی و درگیری روزمره دندان های شما نیز بیشتر و بیشتر میشود. خبر خوب این است که با رعایت بهداشت دهان و دندان و دنبال کردن توصیه دندانپزشکان، میتوانید مانع از سایش و خراب شدن دندان های خود در طول زمان شوید. راه حل ها و پروسه های متنوعی وجود دارد که به پیر شدن و سایش دندان های انسان کمک میکنند. بنابراین با رعایت برخی نکات و یا بهرمندی از برخی پروسه های دندانپزشکی علاوه بر حفظ سلامتی دندان های خود، قادر خواهید بود لبخند زیبایی برای خود دست و پا کنید.
محافظت از دندان در برابر سایش و فرسودگی
درست است که این ساختارها ممکن است در طول زمان دچار سایش شوند، اما بد نیست بدانید دندان های شما به شکل باور نکردنی و عجیبی قوی و مستحکم هستند. اما با این وجود در طول زمان هر ساختار مستحکمی مانند سنگ نیز دچار فرسودگی خواهد شد.
انجام روزانه فعالیت هایی مثل جویدن، آسیاب کردن و گاز گرفتن مواد غذایی مینای دندان را از بین می برد. انجام این فعالیت ها سطوح و لبه های دندان ها را نیز صاف میکند که یکی دیگر از مشکلات دندان است.
جویدن یخ و سایر مواد غذایی سفت و سخت میتواند باعث خراشیده شدن مینای دندان و حتی شکسته شدن دندان ها شود. شاید بتوانید به تنهایی مانع از بدتر شدن خرابی دندان و سایش آن شوید، اما بدون مراجعه به یک دندانپزشک محال است بتوانید از این فرسودگی نجات پیدا کنید.
یکی دیگر از عللی که میتواند باعث سایده شدن دندان ها به هم شود، دندان قروچه شبانه است. برای حل این مشکل احتمالا شما نیاز به ویزیت متخصص ارتودنسی دارید و او به شما وسیله ای خواهد داد که مانع از آسیب ناشی از دندان قروچه خواهد شد.
لثه های خود را سالم نگه دارید
مواد مضر و بدشکلی به نام پلاک همیشه روی دندان های شما شکل می گیرد. اگر آن را برطرف نکنید، در دراز مدت میتواند باعث بروز درد، تورم و حتی خونریزی در لثه شود. پلاک دندان حتی میتواند باعث بروز عفونتهایی شود که به استخوان فک نیز سرایت کرده و به آن آسیب وارد میکند.
این وضعیت موسوم به پریودنتیت است و توسط دندانپزشک شما درمان خواهد شد. اگر برای مداوای پریودنتیت در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه نکنید، احتمال این میرود که به زودی دچار درد و عفونت در لثه و دندان شوید. در صورت بروز عفونت، ممکن است لازم باشد که دندان ها برداشته شده یا کشیده شوند.
علائم بیماری لثه و پریودنتیت عبارتند از:
- خونریزی هنگام مسواک زدن
- عقب نشینی لثه ها
- شل شدن دندان ها
- بوی بد دهان
بهترین راه برای مراقبت صحیح و سالم نگه داشتن لثه ها، مراقبت خوب از دندان های شما است. روزی دو بار مسواک بزنید و از نخ دندان نیز حتما استفاده کنید. برای معاینه و تمیز کردن حرفه ای دندان ها، مرتباً به دندانپزشک خود مراجعه کنید. و در نهایت اگر سیگار می کشید، آن را ترک کنید.
اجازه ندهید دهان شما خشک شود
تولید و ترشح بزاق در دهان به تمیز کردن دندان ها کمک می کند و ساختارهای دهان را از پوسیدگی محافظت می کند. اما به طور معمول با افزایش سن فضای داخلی دهان شما تمایل دارد که بیشتر از دوره جوانی خشک شود. یعنی به انداه سال های جوانی رطوبت کافی ندارد زیرا ترشح بزاق کاهش پیدا خواهد کرد.
زمانی که بزاق دهان کم باشد و فضا رطوبت کافی نداشته باشد روند پوسیدگی دندان های شما نیز افزایش میابد. عوامل مختلفی میتوانند باعث کاهش بزاق و رطوبت دهان باشند. برای مثال دارو، برخی مواد غذایی و مواد مخدر میتوانند چنین عملکردی داشته و دهان را خشک کنند.
برای رفع خشکی دهان سعی کنید که در طول شبانه روز آب زیاد بنوشید. و همیشه دهان خود را مرطوب نگاه دارید. سعی کنید قبل از بلع برای چند ثانیه آب را در فضای دهان خود نگه دارید. برای تامین رطوب دهان میتوانید از آدامس های بدون قند نیز
استفاده کنید. زیرا آن ها باعث ترشح بیشتر بزاق در دهان میشوند. اگر فکر می کنید علت خشک شدن دهان شما مواد مخدر است حتما با دندانپزشک یا پزشک خود صحبت کنید.
نسبت به دندانهای حساس خود مهربان باشید
فرسوده شدن مینای دندان، مشکلات و بیماری های لثه و پوسیدگی دندان ها به مرور زمان و با افزایش سن، همه باعث حساسیت بیشتر دندانهای شما میشوند. دندان های شما ممکن است هنگام نوشیدن چیزی گرم یا سرد یا حتی هنگام دندان قروچه آسیب دیده باشند.
مراقبت خوب از دندان، بهترین را پیشگیری از بروز آسیب های جدی در آینده است. برای اینکه به مرور زمان آسیب جدی به ساختار دندان هایتان وارد نشود مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و مرتباً به دندانپزشک خود مراجعه کنید. در صورت داشتن دندانهای حساس، دندانپزشک شما می تواند به شما در مراقبت و نگهداری از دندان های حساس کمک کند.
مراقب اسید باشید
نوشیدنی های گاز دار، مرکبات و بسیاری دیگر از آب میوه ها حاوی مقادیر مشخصی اسید هستند. علاوه بر این مواد، غذاهای قندی و نشاسته ای نیز باعث می شوند که دهان شما اسیدی شود. یک محیط اسیدی نیز چیزی نیست که مینای دندان تحمل حضور در آن را داشته باشد.
حتی اگر از نوشیدنی های حاوی مواد اسیدی مینوشید سعی نکنید آن ها را در دهان خود بچرخانید. تنها سعی کنید سریع آن ها را قورت دهید.
برای از بین بردن محیط اسیدی در دهان سعی کنید از لبنیاتی مثل شیر یا ماست مصرف کنید. سعی کنید غذاهای شیرین و نشاسته ای را با وعده های غذایی اصلی خود میل کنید، نه به عنوان میان وعده. زیرا همراه با خوردن غذا بدن شما سعی میکند بیشترین مقدار بزاق را ترشح کند. بزاق نیز در تمیز کردن دهان نقش مهمی بر عهده دارد.
مراقب بروز سرطان باشید
با افزایش سن، احتمال کمی وجود دارد که بتوانید سرطان دهان، گلو، زبان یا لبهای خود را تجربه کنید. بهترین راه برای جلوگیری از این امر، قطع مصرف سیگار و نوشیدن الکل تنها در حد اعتدال است.
بنابراین باید برای معاینه دهان و دندان خود به طور مرتب به دندانپزشک خود مراجعه کنید. او می تواند بروز هر مشکلی در خصوص دهان و دندان شما را تشخیص داده و درمان کند. برخی از علایم هشدار دهنده در خصوص بروز مشکلاتی مثل سرطان در این نواحی ممکن است شامل بروز زخم ها، لکه های قرمز یا سفید و هرگونه تغییر طولانی مدت در دهان باشد.